Ahad, 20 Disember 2009

Popia oh popia......

Sebut pasal popia basah teringat zaman aku menjadi student di INC Ipoh...Kalau sebut pasal popia S.Ali kat Bazar Medan Taman Kanak2 semua warga Ipoh pasti kenal...Memang yummy....So hari ni aku dapat gak peluang belajar macam mana nak buat sendiri popia basah tuh....Sambal n inti popia tuh mmg senang nak buat cuma tang nak buat kulit popia tuh jer yang agak rumit sikit...Bukan pasal bahannyer tapi nak membuatnya yang agak leceh dan rumit...So kalo aku nak buat sendiri aku akan guna kulit popia instant jer..tak payah nak pening-pening...So kat sini aku nak attachkan sekali resepi inti n sambal nyer..manalah tahu kalo2 ader kawan-kawan yang nak mencuba....Silakan............

Inti:
Udang kering dikisar-(kuantiti ikut berapa byk nak buat) *
Bawang putih n bawang merah dikisar*
Sos tiram 2 sudu besar*
Garam secukup rasa...* (bahan* ditumis hingga garing)
Taugeh
Carrot diparut...(sayuran dimasukan last n jgn masak lamer)

Sambal:

Cili kering*
bawang merah*
bawang putih* (bahan * di blend dan di tumis hingga garing)
Kicap manis 3 sudu besar
Gula melaka
Gula putih
Belacan (sedikit)

Hiasan: bawang goreng



SELAMAT MENCUBA.....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan